Framents de l'homilia de Santi Thió, sj, del diumenge, 30 de gener


M'ha sorprès en la salutació inicial de la missa llegir que avui era un dia de festa especial perquè ens apropàvem a les Benaurances. Sempre que ens hi acostem no sé si en som conscients del tot, si les escoltem a fons.

 

De petits, fruit de les antigues catequesis, la meva germana i jo ens desafiàvem a veure qui s'aprenia abans la llista de Benaurances. Després, ho he agraït moltíssim per saber per on m'havia de moure a la vida, amb qui m'havia re relacionar.

 

Donant-li voltes, podríem pensar: què són les Benaurances? Un somni, un ideal, no diuen el revés del que realment és? Potser una de  les aproximacions que més m'agrada és veure-les realitzades en Jesús, en Maria. En realitat són retrat de Jesús. Un cànon de bellesa encarnat en aquesta escultura de carn que és Jesús.

 

I la nostra eucaristia cristiana: traspua aquestes benaurances?

 

A la segona lectura, sant Pau diu clarament: cuideu-vos que sou quatre arreplegats! I això és el que és gran, que Déu fa amb quatre arreplegats tota una obra d'amor. Allà on sembla que la guspira divina no hi ha de ser, allà s'encén forta.

 

"Benaurats els misericordiosos" En quina mida hem rebut nosaltres la misericòrdia? Quan m'he sentit acollit, quan he pogut adquirir autoestima. Que em senti mirat per Déu així!

 

I jo, tinc misericòrdia? Sé mirar la persona amb misericòrdia? Sent la meva acollida, la meva proximitat, la meva tendresa?

 

Suggereixo com a exercici pensar en les persones que estimem. Examinem-les sota aquest cànon de bellesa: la seva pobresa, la seva lluita per la pau... Disfrutem mirant la persona d'aquesta manera. Jesús ho va intentar, i així ho va fer en el Sant Sopar. Les 8 benaurances presents en un moment de persecució, de sofriment.

 

Viure segons el cànon de bellesa que Jesús ens comunica, o sigui,  com ser una persona digna en aquest món.

ÀKAN :: Associació de Suport i Acollida d'Immigrants

GIRONA    Tel. 650 109 133

disseny web