Fragments de l'homilia de Santi Thió, sj, diumenge, 30 gener


M'ha sorprès en la salutació inicial de la missa llegir que avui era un dia de festa especial perquè ens apropàvem a les Benaurances. Sempre que ens hi acostem no sé si en som conscients del tot, si les escoltem a fons.

 

De petits, fruit de les catequesis antigues, la meva germana i jo ens desafiàvem a veure qui s'aprenia abans la llista de les Benaurances. Després, ho he agraït moltíssim per saber per on m'havia de moure a la vida, amb qui m'havia de relacionar.

 

Donant-li voltes, podríem pensar: què són les Benaurances? Un somni, un ideal, no diuen el revés del que són? Potser una de les aproximacions que més m'agrada és veure-les realitzades en Jesús, en Maria. En realitat, són el retrat de Jesús. Un cànon de bellesa encarnat en aquesta escultura de carn que és Jesús.

 

En el moment que més medito les Benaurances és en el Sant Sopar, quan agafa la tovallola, s'agenolla i es posa a rentar peus. Moment de realització màxima.

 

I la nostra eucaristia cristiana: traspua aquestes benaurances?

 

A la segona lectura, sant Pau diu clarament: cuideu-vos, que sou quatre arreplegats. I això és el que és gran, que Déu fa amb quatre arreplegats tota una obra d'amor. Allà on sembla que la guspira divina no hi ha de ser, allà s'encén forta.

 

"Benaurats els misericordiosos" En quina mida hem rebut nosaltres la misericòrdia? Quan m'he sentit acollit, quan he pogut adquirir autoestima. Que ens sentim mirats així per Déu!

 

I jo, tinc misericòrdia? Sé mirar la persona amb misericòrdia? Sent la meva acollida, la meva proximitat, la meva tendresa?

 

Suggereixo com a exercici pensar en les persones que estimem. Examinem-les sota aquest cànon de bellesa: la seva pobresa, la seva lluita per la pau... Disfrutem mirant la persona d'aquesta manera. Jesús ho va intenar, i així ho va fer en el Sant Sopar. Les 8 benaurances presents en un moment de persecució, de sofriment.

 

Viure segons el cànon de bellesa que Jesús ens comunica, o sigui, com ser una persona digna en aquest món.

ÀKAN :: Associació de Suport i Acollida d'Immigrants

GIRONA    Tel. 650 109 133

disseny web