Fragments de l'homilia de Santi Thió, sj, 20 de febrer


És el quart diumenge que comentem el Sermó de la Muntanya. Vam començar per les Benaurances i vam suggerir que era la descripció de la manera de ser de Déu, després Jesús ens digué que nosaltres érem sal i llum, i aquest va ser un compromís fort sobre el món de part nostra. L'últim dia tinguérem les contraposicions entre Moisès i Jesús. Jesús anava afinant més en la manera de ser de Déu. En Moisès encara hi ha les marques del Déu de l'Antic Testament i Jesús ens fa anar molt més enllà: al germà no és tan sols no matar-lo, sinó, no perjudicar-lo, no fer-li mal. La disponibilitat de Déu és completa:ens acompanya a tot arreu. Fem el que fem. És Déu qui es deixa insultar i encara para la galta. Estimar els enemics, aquells qui ens han fet mal, podem trobar inspiració en l'exemple preciós dels primers màrtirs cristians, com perdonaven els qui els mataven. L'argument de Jesús és fort: Déu és complet, fa ploure sobre justos i injustos, pateix quan l'altre es fa mal fent mal. I fa tot el possible perquè l'altre pugui trobar la vida. Amb paciència infinita. Fent el màxim perquè pugui descobrir l'amor. Salvar qui sigui.

 

Aquesta postura que Jesús defensa té un obstacle: com ho podré fer jo, si depenc de l'humor de cada dia, de com he dormit ...? Sant Pau ens ho ha dit d'una manera preciosa: tot és vostre, vosaltres sou de Crist i Crist és de Déu. 

 

És Déu qui ho ha creat tot, res no està fora del voler de Déu. No hi ha dos Déus. Al món hi ha el principi del bé, i quan manca aquest principi, allà hi ha el mal. 

 

Estem movent-nos en el món de Déu. I allà dansem nosaltres. Tot ha de ser mogut amb els mateixos fils que utilitzava Jesús.

 

Són textos seriosos, comprometedors. El mestratge de Jesús és una delícia. Si ho aconseguíssim, els cristians seríem sal i llum per al món. Amb aquesta consciència meravellosa Déu ha fet el món.

ÀKAN :: Associació de Suport i Acollida d'Immigrants

GIRONA    Tel. 650 109 133

disseny web