Dissabte, 11 de juny del 2016

Tarda de l'11 de juny

Fill meu germana meva

Aquella tarda cantàvem, era la tarda de l’11 de juny de 2016, una tarda com moltes altres, tardes de primavera, entre la calor i la pluja. Ens vam trobar al Núria, on tantes vegades ens hem trobat per marxar amb l’autobús cap als llocs on se’ns ha demanat de cantar, però aquest dia anàvem molt a prop, a l’Espai de la Caixa a Poeta Marquina.

 

Tanmateix, podem dir que era un dissabte especial: anàvem a cantar, en el marc del festival Simfònic, amb el cor del Casal d’infants de Salt, i això era una meravella autèntica. En realitat, no anàvem a trobar-nos amb un mirall, amb molts menys anys de vida? Doncs sí, era un mirall, i anàvem a fer de mirall, quan un nen africà creua la seva mirada amb un africà adult, que canta al seu costat, no són dos mons que s’emmirallen, i prenen la seva força l’un de l’altre? Un mira i veu l’adult, en un moment tan noble com és el de la música, veu l’adult cantant, l’adult que podria ser a tants llocs és allà, al seu costat i canta unes paraules en el català que ha après a l’escola. I l’altre mira i veu el nen, el nen que va ser, tota la vida continguda amb tanta força dintre de la infantesa, però veu més coses, la preocupació pels nens, la importància de l’educació, el significat de vehicular la vida per camins com poden ser els del cant, l’adult sap del perill i de la solitud dels infants, a mig camí entre la cultura d’origen i la cultura que viu també com a pròpia del país on els pares han anat a viure. L’adult sap, per això és allà, sap de la dificultat, i, per això, és allà.

 

La presència de l’adult diu moltes coses: l’adult sap de la importància de les activitats que es poden fer amb els nens, l’adult sap del paper clau que juguen les persones que s’hi dediquen, i sap que això no és fàcil, per això està allà. L’adult imagina un casal enmig d’una ciutat amb alts índexs d’immigració i imagina la il·lusió, la constància, la voluntat perquè aquells nens nascuts aquí o allà visquin i siguin millors. I sap que per als seus responsables no ha de ser fàcil. I per donar suport i per dir que creu en la seva feina, per això ell és allà,per això, el Cor Àkan és allà.

 

Però a la platea només hi havia tres espectadors, en la platea gran de l’espai de la Caixa només hi havia tres persones que havien vingut a escoltar. Només? Les tres persones eren tot un món, en la buidor d’aquelles butaques ho simbolitzaven tot, tota una humanitat que veu les persones i els fets amb uns ulls diferents, una humanitat benigna, bona, que busca el bé de l’altre, i que construeix camins de futur i de vida. I eren tres i vam cantar per ells i per tot un món que no vèiem, però hi era. La Unicef ens explicava aquesta setmana que 9 de cada 10 nens que han arribat a les coses italianes viatjaven sols. Des del 9 de gener, 7.000 nens han fet el viatge sols entre el nord d’Àfrica i Itàlia. Els nens, en el seu camí cap a Europa, pateixen abusos i explotació. Unicef deia que hem de protegir aquests nens dels adults que s’aprofiten de la seva situació i dels seus somnis. Ens necessiten.

 

El Cor Àkan era allà, aquella tarda del dia 11, per ser un testimoni de la necessitat del treball amb els infants, de l’opció per la infantesa com a prioritària, en un món que ens sembla tan perdut a voltes.

 

Federico Mayor Zaragoza, ho hem llegit al diari Ara, ens recordava: Avui es moriran de fam, en aquest món que hem creat, entre 20.000 i 30.000 persones, la majoria criatures menors de cinc anys. I nosaltres mirant cap a l’altra banda i parlant de la societat del benestar.

 

I és cert, només hi havia tres persones a la platea, i això diu moltes coses, però, felicitats immenses al Casal dels Infants de Salt, i al seu Cor, i a les seves responsables. Felicitats i endavant sempre! Gràcies per la vostra feina i per tot el coratge, i per aquest espai de seguretat i de confiança que construïu!

Encara no hi ha cap comentari

 


mK3LR Entra el codi que veus a la imatge de l'esquerra:

SOBRE AQUEST BLOG

El Blog d'Àkan explica les vivències que es produeixen a l'Associació així com altres reflexions sobre immigració i altres qüestions.

CERCA AL BLOG


CATEGORIES


ARXIUS


 

Si t'ha agradat aquest blog no et perdis: Àkan - Associació de Suport i Acollida d'Immigrants
 
 
 
Disseny web